gondole.JPG

ILUZII ITALIENE. VENEȚIA

Spuneam că Italia nu a fost în lista mea de destinații. Nu mă atrăgea țara aceasta măcar să mă tai. Oriunde, numai nu acolo. Eu sunt omul nebuniei moderne, a tot ce înseamnă zgârâie-nori, claxoane în trafic și graffiti, o cafea take away și un pahar de vin servit de la etajul 100 a unei clădiri îmbrăcate cu sticlă. Italia e cuminte. E frumusețe istorică bine conservată, e un secol de Renaștere, antichitate și modern la un loc. Dar...

Nu intru în detalii cum totuși am ajuns să vizitez țara în formă de cizmă. Cert e că pe alocuri mi-a furat inima. Am zburat cu Wizz Air, o companie pe care o recomand în calitate de consumator. Primul oraș în care am pus piciorul a fost Veneția. Lumea spunea că sunt două opțiuni: ori adori Veneția, ori rămâi rece. Din păcate splendorile arhitecturale și infinitul de apă nu m-au încâlzit. Teoretic și practic vorbind, frumusețea s-a instalat perfect în acest loc al Italiei. Eu nu neg  talentul fiecărui om care a lăsat o amprentă în imaginea orașului, dar liniștea aceasta de sute de secole mă face inertă. Prețuri mari, logic, pentru că e un oraș turistic. În plus, în ziua în care am venit ploua discret. M-au cucerit hulubii care fără niciun stres s-au cocoțat la mine pe mână pentru a gusta dintr-o felie de pâine. Într-un magazin cântau fără număr-fără număr manele. Pe alocuri cerșetori, emigranți, o tonă de turiști... Vă las câteva imagini din Veneția, poate pe voi vă va cuceri. Eu făceam totul pe dos: dacă oamenii se documentează înainte de a vizita o țară, eu am făcut totul invers. După ce am fost în Veneția, am început să mai citesc despre ea măcar pentru cultura generală. Ah, da! Acolo este și un pod celebru, îi spune Rialto. Dar, așa cum voi sunteți mai deștepți decât mine, o să faceți search google și veți găsi toate detaliile despre acest oraș. 

 

 

Mmmm! Puntea suspinelor chiar e scary! Conform Wikipedia, podul a fost folosit ca pasaj de trecere a deținuților din închisoare către birourilor anchetatorilor de stat unde urmau a fi judecați. Potrivit legendei, numele său se referă la suspinele condamnaților la moarte care mergeau pe ultimul drum de la Palatul Dogilor către locul în care erau executați.


Site by Revin Pro