casa_muzeu_-1.JPG

DRUMUL TURISTIC „POMUL VIEȚII”

Eu în fiecare zi mă mir de țara aceasta. Sunt atât de multe lucruri de care habar nu aveam de existența lor, încât la descoperirea acestora mă simțeam un adevărat explorator. Când am ocazii de a mai cutreiera țara în lung și în lat le folosesc mai pe toate. Așa a fost și în cazul promovării traseului turistic Pomul Vieții.

Timp de trei zile s-au descoperit 10 locuri absolut superbe din Moldova. Ziua întâi: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală- Orașul subteran „Cricova”- Popasul Turistic „Vatra Strămoșească”- mănăstirea Curchi- Complexul Muzeal Orheiul Vechi. Ziua a doua: Cetatea Sorocii - satul Domulgeni, r. Florești. Ziua a treia: Complexul Etno-Cultural „Vatra”- vinăriile Mileșii Mici- Vinoteca „Carpe Diem”.Eu am fost doar în primele două zile și am aflat multe lucruri interesante mai ceva ca la orele de istorie din liceu. Prin acest traseu turistic s-a promovat simbolul vinului și a pâinei de ritual considerată a fi unică în lume ( peste 200 de exemple) prin diversitatea motivelor sculpturale și volumetrice. Vița-de-vie este reprezentată atât în iconografia populară, cât și în cea religioară în bisericile noastre. În Biblie prezența viței este menționată de 500 de ori, exprimând relația dintre divinitate și popor. Din toate aceste destinații, (cu excepția Popasului Turistic „Vatra Strămoșească”, s. Domulgeni și cetatea Sorocii după renovare) le-am vizitat anterior. Am decis să scriu în acest subiect lucruri noi pentru mine, dar și pentru voi pe care le-am aflat pe parcursul acestui traseu. 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, www.muzeu.md 

- în colecția MNEIN se găsesc peste 200 de variante ale pomului vieții. Acestea se regăsesc în cea mai mare colecție de covoare basarabene, porturi populare etc.

- Republica Moldova are peste 80 de tipuri de cernoziomuri, acestea având adâncimi de peste 1 m. Pe vremea războiului când nemții nu mai aveau ce lua, cărau saci cu cernoziom. Unele țări visează să aibă măcar un cm de cernoziom. 

- Celebrul drum comercial, Drumul Moldovenesc, care lega Marea Baltică de Imperiul Bizantin trecea și prin Chișinău. Pe acest traseu existau o mulțime de poște unde călătorii schimbau caii și trăsurile. Multe sate care erau traversate de acest drum erau obligate să ofere o infrstructură corespunzătoare. Sectorul Poșta Veche este numit așa pentru că acolo se afla o poștă de cai. În 1871 apare calea ferată, care se mai numea Poșta nouă, iar precedenta a căpătat numele de  „veche”. 

- Colegiul de vinificație din Stăuceni (1842) era apreciat și de autoritățile țariste. În URSS fiecare a 2 sticlă de vin produsă era din Moldova. La Naslavcea s-a descoperit frunză de vie pietrificată și semințe de struguri pietrificate. 

-În 1952 se inaugurează orașul subteran Cricova cu o lungime de 120 km. 

Orașul subteran CRICOVA. Sala Prezidențială. www.cricova.md 

 -multe orașe din țară, printre care Bălți și Chișinău au fost construite din piatra extrasă din subteranele de la Cricova. Adâncimea galeriilor variază de la 30m până la 100 de m în funcție de relief. Temperatura este constantă tot anul împrejur 12-14 grade Celsius. 

- Pensiunea Vatra Strămoșească din Vatici, Orhei activează de aproximativ 11 ani. Căsuța-muzeu are 186 de ani de construcție. Eu abia acum am descoperit-o.

Pensiunea Vatra Strămoșească www.pensiuneavatici.wordpress.com     

- Mănăstirea Curchi are cea mai înaltă catedrală din Moldova ( este situată la 57m deasupra pământului). A fost construită după proiectul arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli (1862-1872). M-a cucerit corul mănăstiresc. Niște voci de-a dreptul divine te hipnotizează pe tot parcursul slujbei. 

Mănăstirea Curchi, Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului http://manastireacurchi.md/ 

 - La Orheiul Vechi este concentrată cea mai mare parte de monumente culturale și naturale din țară, dar și din sud-estul Europei. Turiștii au ocazia să facă plimbări în căruță, sanie, să ia parte la ateliere de gătit plăcinte sau obiecte de artizanat. 

- Tot aici a fost descoperită una dintre cele mai vechi imagini ale pomului vieții ( sec.III î.e.n)

- Agropensiunea „Butuceni” este printre pionerii turismului rural din zonă. De mai bine de 10 ani turiști din diverse țări vin să se recreeze aici. 

www.pensiuneabutuceni.md 

- satul Domulgeni, r. Florești impresionează printr-un relief unic și o istorie bogată. Vatra satului a fost populată cu mai bine de 14 mii de ani în urmă. De Duminica Mare se organizează festivalul Tradiţiilor Naţionale. Din păcate, anul acesta ploile şi vijeliile au anulat evenimentul. Dar, am avut ocazia să gust din bucatele preparate de la cele mai bune gospodine ale satului și chiar am aflat un lucru interesant - mezelurile sunt o afacere profitabilă în sat. Mai bine de 80% din salamurile piețelor din capitală sunt de la Domulgeni. 

- Cioplită de către  călugări după modelul de biserică de lemn din Capadochia, Peștera lui Bechir este un unicat pentru spațiul românesc și european. Aceasta reprezintă un complex rupestru din sec. VII-IX e.n. săpat într-o stâncă verticală de calcar. Este cel mai nordin punct din traseul Pomul Vieții. 

- Cetatea Sorocii (1499) este singura care și-a păstrat deasupra portalului capul bourului din stema Moldovei Medievale. 

 

Traseul Pomul Vieții face parte din proiectul ALECTOR, susținut de Black Sea Cross Border Cooperation și UE. 

www.alector.org www.moldova-tourism.md 

 


Site by Revin Pro