Vino să redescoperi Moldova. #Glodeni

Urmează o digresiune lirică şi sinceră. Ori de câte ori călătoresc prin ţară îi înţeleg frumuseţea. Şi, ah! E un colţ de rai la propriu. E prea minunată pentru a fi anonimă. Am înţeles acest lucru încă odată când am fost la nordul ţării, de pe 31 octombrie până pe 2 noiembrie. Am descoperit frumuseţea raionului Glodeni. Stânca Buteşti, Stânca Mare, Suta de Movile, Pădurea Domnească, zimbrii, Ţara Bâtlanilor şi amintiri vii din cea mai veche cultură a Europei, Cucuteni Tripolia, lacul relict La Fontal, lacul de acumulare Costeşti-Stânca sunt locurile care vă aşteaptă să le descoperiţi tainele şi frumuseţile. Să nu uit să apreciez implicarea companiei TATRA-Bis pentru faptul că ne-a oferit un transport superb, dotat cu Wi-Fi! La fel, un mare merci CEED II pentru suportul oferit în promovarea imagininii ţării noastre. Vă îndemn să oferiţi un like paginii lor de Facebook pentru a vedea şi alte proiecte minunate.

 

 MG 1586

Un grup de bloggeri şi jurnalişti s-au aventurat într-o expediţie de vis pentru a redescoperi minunăţiile raionului Glodeni. După un drum ce a durat cam 3 ore ( Chişinău-Cobani, r.Glodeni) am fost cazaţi la pensiunea turistică "La Fontal", construită în cadrul proiectului "Amenajarea traseului turistic Pădurea Domnească", valoarea totală a proiectului fiind de aprox. 11 milioane lei.  Mai multe însă despre proiect puteţi găsi aici. Trei căsuţe cochete din lemn ne-au cazat pe parcursul aventurii noastre. După ce am ajuns seara târziu la destinaţie, am gustat din vinurile MIMI şi tării pentru dezmorţire şi veselie de la Nimorinka.

 

 MG 1605 La fel de bun a fost şi vinul de la Pomuşoară Dulcişoară! Ziua a doua am început-o în forţă. Nu e doar o metaforă. Am urcat una dintre cele mai înalte movile dintre cele cam 3500 care fac parte din rezervaţia naturală Suta de Movile. Cea mai înaltă are 60 m şi i se mai spune Movila Ţiganului. Sunt mai multe rămăşiţe de recifuri submarine ale Mării Sarmatice (20 mln. ani în urmă).

 MG 1603   Frumuseţea acestui loc te face să evadezi într-o meditaţie infinită, să te gândeşti la istorii demult apuse şi să te bucuri de ceea ce îţi oferă natura. Crucea din imagine se află pe cea mai înaltă movilă, Movila ţiganului. O altă destinaţie pe care pur şi simplu nu ne-am permis să o ratăm a fost cheile de la Stânca Buteşti.  Acel loc îmi este asociat cu reîntoarcerea în preistorie. Situată în sudul satului Buteşti, Glodeni, stânca este o mărturie vine a existenţei unei istorii milenare. Sumedenia de grote şi peşteri sunt o dovadă a faptului că ele au fost adăposturi pentru oamenii şi animalele din acele vremuri (cca.300 mii de ani în urmă).  Micul râu Camencuţa pe care îl poţi trece uşor de pe un mal pe altul, doar să ai cizme fără găuri :D reîntregeşte peisajul de poveste. Noi am avut cele mai fashion şi sigure cizme de la Oldcom!

 MG 1621

Asemănată cu chipul unui elefant bătrân, stânca de la Buteşti e o adevărată comoară a naturii. La fel de impresionată am rămas şi de minunăţiile Pădurii Domneşti, în special de la zimbrărie. Să vezi un animal vechi, care a rezistat sute de ani şi mai ales că este unul dintre cele mai mare mamifere terestre din Europa, te face să te mândreşti că specia respectivă este şi la noi în ţară! M-a surprins apusul de soare la pădure.

 MG 1690  Impresionantă este şi belvederea construită pentru a vedea zimbrii. La fel, aceasta face parte din proiectul traseului turistic Pădurea Domnească.

 MG 1663Ziua de Duminică am petrecut-o pe Stânca mare din apropierea lacului relict Fontal. Cel mai mult m-a impresionat faptul că acolo, pe stâncă, poţi găsi adevărate vestigii arheologice din cultura Cucuteni.                                                                                                                                                                                       

 MG 1739

 La fel de impresionată am rămas şi de Ţara Bâtlanilor, un loc din pădurea de lângă râul Prut unde mai multe specii de egrete, bâtlani şi stârci îşi au cuiburile. Voi reveni neapărat aici. Probabil la primăvară. Voi servi un vin rose de la MIMI sau ceva mai tentant de la Nimorinka, voi avea cele mai simpatice încălţări de la Oldcom şi voi trece în vizită pe la Administraţia Raionului Glodeni să îl salut pe domnul Ţarigradţchi, în special să îi mulţumesc pentru informaţiile oferite despre raion.  Ne revedem, Glodeni!

 

                                                 

Back to Top