O criză bloggerească

Pe planeta Pământ apar în fiecare zi joburi noi. Unul dintre ele este şi cel de blogger. Aţi înţeles corect. Sunt oameni care au lăsat tot şi trăiesc din blog, achită utilităţile, se întreţin, pun bani pentru diverse scopuri etc. Ei au dezvoltat o afacere online care e destinată unui target group, au un interes anumit, au zeci de mii de followeri, acordă timp şi investesc în această pagină online. Când un client încearcă să investească publicitate pe un blog, are anumite criterii de analiză.

 Aici vorbim de: numărul de urmăritori, conţinutul şi calitatea acestuia, periodicitatea materialelor, impactul şi cum bloggerul promovează produsul. Recent, am încheiat o colaborare cu o platformă de socializare a bloggerilor ( eu aveam grijă de cei de modă mai mult) Fashion Potluck.com. Analizam pe zi zeci de bloguri din întreaga lume. O plăcere, nu alta. Pagini cu un design profesionist şi foarte frumos, imagini superbe şi de înaltă calitate, milioane! ( nu exagerez) de urmăritori, o prezenţă agresivă în social media, cu un conţinut de primă clasă.

Este o regulă nescrisă: dacă ai de la 10k followeri deja de poţi considera un influencer începător. 

Să venim în Moldova. Bloggurile în ţara aceasta sunt un hobby. Puţini sunt care investesc în imaginea acestuia, promovarea lui, puţini care se dedică trup şi suflet, investesc bani, timp şi resurse, scriu bine şi au impact bunişor.

Sunt mulţi bloggeri tupeişti care îţi cer 100 de euro de postare, însă atitudinea lor faţă de blogul pe care îl au e tare tristă: postări o dată în Paşte, 500 de followeri pe reţele, conţinut făcut în grabă, poze de proastă calitate, text cu multe erori gramaticale.

Blogul meu, sărmanul, necesită multă investiţie, multă dăruire şi pasiune. La moment, din varii motive, pe aici fac naveta păianjenii şi chiar dacă vreun client mi-ar solicita serviciile în materie de blogging, cred că aş fi foarte atentă la negociere. Nu îmi permit să cer 50 euro, de exemplu, de postare, când ştiu că aici e tristă situaţia.

Sunt sinceră şi transparentă. Recunosc, profesia de jurnalist, cercul de cunoştinţe şi oamenii care sunt în aria mea de acoperire îmi permite să fiu prezentă la cele mai fiţoase evenimente, localuri, să interacţionez cu oameni inacesibili publicului larg etc. Pasiunea pentru blog cu munca de la revistă s-au combinat perfect. 

De câte ori am ocazia să lucrez în diverse proiecte pentru reviste, nu ratez ocazia să colaborez cu cei din online, să îi promovez aşa cum pot. Recunosc, e subiectivă alegerea pentru că o fac după propriile criterii, dar sper să descopăr bloggeri mai mulţi care merită să fie promovaţi şi să promoveze bine. 

Sursa foto: http://cruxqs.com/subpage.php?s_id=21  

 

Back to Top