De ce mă obosesc sărbătorile?

Eu am înțeles o chestie: cu cât mai puține rude în viața ta, cu atât mai mult economisești. Nu sunt zgârcită, nu sunt materialistă. Sunt rațională. La cât de greu fac banii nu prea mă bate în piept să îi irosesc în vânt. Inclusiv de sărbătorile de iarnă. Anume în această perioadă lumea cumpără cadouri neinspirate și parcă o fac din obligație că na, vine Crăciunul și trebuie să mă încordez să iau și lu' strămoașa de pe linia bunicăi bunelului. Toți așteaptă atenții. Toți. 

Când eram mică era un chin să stau alături de mama la bucătărie să gătească pentru masa de revelion sau Crăciun. Cine a inventat raionul de bunătăți gata preparate din market are un mega respect din partea mea. Oamenii cărora le fac daruri de Crăciun sunt foarte puțini și eu îi iubesc.

Cam trei ani în urmă eram cu o amică la un centru comercial de la noi. Trebuia sărmana să cumpere cadou pentru: iubitul ei, cumnat și cumnată, nepoțică, pentru trei prietene bune ale ei, mama. Se plângea că prin portmoneu suflă vântul, dar așa e tradiția la ei în familie, trebuie să pui sub brad cadouri pentru toți. Nu comentez. 

Sărbătorile de iarnă înseamnă risipă de mâncare, băutură și mai ales, bani. Ești mereu în priză pentru că valul de oaspeți nu se ogoiește. Devii o mașină de spălat vase, un aspirator și o femeie de serviciu, mai greu ca un rob la plantații. 

Ba mai mult, totul este închis, aproape. Totul cade într-o hibernare obraznică! Dacă unele țări anume de sărbători totul este deschis pentru turiști și localnici pentru că anume în această perioadă conducta cu bani curge generos, aici totul este inert. 

Sărbătorile de iarnă ne fac „mai buni”. Seriossss? În restul anului suntem fățarnici și habar nu avem de cei care au nevoie de ajutor? 

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a face bani din colinde și urături, cântece vechi precum căciula lui Burebista, răsuflate, cu un limbaj vechi de când omul maimuță a venit prima dată pe tărâmul nostru. 

Viața poate fi gustată mai lejer. Cred. Inclusiv de sărbători. 

Back to Top