MFD.jpg

De ce lumea noastră urăște moda autohtonă?

Oamenii care în țara asta vor să miște lucrurile din loc măcar cu o jumătate de milimetru, merită să le fie dedicată o planetă. Același lucru le doresc celor cărora pentru prima dată le-a venit în căpșor ideea de a face niște prezentări ale ținutelor create la noi, acasă. Cam prin anul 2011 (dacă nu greșesc) s-a pornit toată verva aceasta numită DIN INIMĂ, umbrela sub care s-au adăpostit mai multe branduri și creatori din țărișoara noastră. S-a pornit totul cu un scop de solidaritate, în calitate de modele fiind persoane publice, defilau pro bono, era ceva WOW pentru plaiul mioriței. Și era atât de stângaci, dar atât de plin de euforie, încurajare, sete de a răzbate și de a demonstra că putem și noi să coasem bine, încât prin 2013 am avut ocazia să vin prima dată la o defilare de haine create la noi acasă. Și totuși, de ce oamenii noștri nu prea o au cu textila națională, dar preferă mai departe grupul Inditex, de exemplu? 

Cele mai dese afirmații ce le aud e că avem prețuri extraterestre la niște haine de o calitate proastă, că la sărăcia noastră nu ne putem permite să ne îmbrăcăm autohton. Măcar tăceți din gură! Când vă văd că aruncați tiruri cu bani pentru rochii de nănașă sau seară de la creatori bine consacrați în țară, iar de aici bociți de prețuri, nu știu ce îmi vine să vă fac. Atât timp cât este cerere, va fi și oferta. Îmi place că s-a conturat la un moment dat sentimentul acesta de mândrie că ai ceva în garderobă creat la noi acasă.  Nu neg, am avut și eu experiențe urâte cu unii creatori, dar am învățat lecția și nu mai cumpăr de la ei. În schimb, am o listă lungă de branduri ce îmi plac. Credeți-mă, și lor le e greu. Foarte greu. Să găsești angajați, oameni creativi e un sport extrem. Apoi, vine la pachet birocrația, piața mică, fiscuri, controale etc. Să educi publicul autohton să se îmbraci cu gust e o mare provocare. O să spuneți că dacă nu se pricep, să nu să se avânte. Eu însă aș spune: lăsații să încerce. 

De ce nu criticați brandurile străine de mass market? Vă șușotiți pe la colțuri că v-au dezamăgit bluza de la Zara de la prima spălare, sau că blugii de la Mango s-au decolorat. Ah, da! Dă de mare fiță că purtați străin, că e mai scump, că tot ce e străin e mai cool și mai de calitate. Eu am o pereche de oxforzi de la Cristina. Îi port deja al cincilea an. Cei mai buni ever. Eu mi-am luat ghete de la brandul Vazani (habar nu aveți de el. Îl găsiți la etajul 1, la centrul Zorile, Calea Ieșilor 8). Pe cuvântul meu de onoare, cele mai bune ghete din lume. Nu transpiri, nu miroși, cu un design frumos, preț de pământ (750 lei). 

Eu aș vedea un pic altfel defilările. Vreau să avem Moldova Fashion Week unde fiecare creator să aibă propriul show, cu locații neobișnuite, cu invitați selecți, cu goodie baguri :D (da! oamenii adoră cadourile), cu scenarii WOW, cu after party, cu... O să avem în viitor. O să vedeți. Dacă nu vă place ceva la creatorii noștri, veniți și îi ajutați, cu aruncați cu pietre. 

 


Site by Revin Pro