Influneceri.jpg

Cum să lucrezi corect și eficient cu influencerii

Nu mă bag în piața străină unde fiecare bănuț e trecut prin fisc, unde contractul e contract, înțelegerea e înțelegere, penalitatea e penalitate, clauza e clauză. Acolo clientul e Zeu, influencerul e prestator de conținut. Dar ce spun eu? Indiferent de serviciul prestat, oriunde, clientul e cel care dictează, el apasă moneda. Pe piața această virgină a noastră clienții nu au încă experiența și expertiza de a lucra cu oamenii din online. Fie o fac de capul lor, fie încearcă să angajeze pseudo specialiști pe social media sau marketing. Influencerii noștri ÎNCĂ nu au înțeles că ei au următoarele opțiuni: fie acceptă condițiile clientului, fie le resping. Și asta nu e tot. 

Am deja o experiență de 8 ani în munca alături de clienți. Au trecut prin fața mea tone de texte de la oameni cu divers profil, grad de educație, experiență de viață etc. Am învățat să vorbesc și să negociez atât cu oameni din corporații, cât și cu cei care abia-abia gustă din pâinea publicității. Ce am învățat: 

- Atât timp cât omul achită, el are niște cerințe care, nu mereu coincid cu gândurile tale. Iar tu, ai misiunea de a ambala cât mai frumos și original mesajul. 

- Clientul nostru, stăpânul nostru. În afaceri nu există emoții. E clar: am solicitat, s-a prestat, am achitat. Punct. Mai departe mergem separat pe drumul fiecăruia. 

- Negocierile sunt vitale. Diplomația o pui în capul mesei, emoțiile tale le lași după ușă. Oamenii sunt diferiți. Clientul în orice moment poate să ia banii și să te lase cu buza inflamată. 

- Nu tot timpul vei avea chimie cu clientul. Nici nu trebuie. Ai opțiunea să închei orice treabă cu el, sau mergi cu diplomație, minte rece și clarificați totul. 

- E firesc să apară modificări în conținutul materialului. Însă delicat impui din START niște condiții și pentru client. De exemplu: acesta e formatul conținutului nostru, asta e filosofia noastră, așa suntem noi, așa machetăm (eu vorbesc de revistă) etc. Dar valabil și pentru online. 

 

Influencerii noștri nu au expertiza de a lucra cu clienții și nici cei din urmă la fel. Primii, nu înțeleg ceea ce am enumerat mai sus, iar clienții nici nu știu că pot dicta unele acțiuni. Apoi, oamenii din online vin cu argumentul că vor face conținut autentic, 

unul care îi caracterizează pe ei. Super cool, dar! Sunt multe de DAR:

- adu echilibrul între cine ești tu și produsul ce îl asociezi cu tine. 

- fii autentic, fii creativ și nu te lenoși să depui suflet. 

- fă un media kit cu prețurile prestate de tine și cât mai exact. De exemplu: poză în newsfeed pe Instagram - 100 de euro. Patru stories cu menționarea produsului - 200 de euro și lista poate continua. 

 

Sfaturi pentru clienți

- Veniți cu cerințe clare pentru influenceri. 

- AVEȚI TOT DREPTUL să le cereți modificări în conținutul prestat de ei, să intervenți și chiar să cereți un conținut nou în caz că nu vă convine. 

- Faceți contracte cu penalități, cu clauze și condiții CLARE.

- FIȚI preciși în repartizarea sarcinilor. De exemplu: să se facă, timp de o lună, două postări pe Instagram (luni și miercuri), două pe Facebook (marți și vineri) cu următorul conținut, mesaj, hashtag etc. totul aprobat cu client. Valabil și pentru Instastories. Clientul are TOT dreptul să se implice în conținutul prestat de influencer. E banul lui, e imaginea afacerii lui, e asocierea lui cu cineva. 

- Pe client nu îl interesează că nu ai avut dispoziție, inspirație, conexiune la internet, loc pentru pozat! NU! El vrea rezultatul final conform cerințelor și dorinței lui. Repet: s-a prestat, s-a achitat, la revedere. 

- Când dați cadouri la influenceri, rugații să facă postări. Atât de mulți clienți îmi spuneau că au dat o cutie lui X și nu a plasat pe rețele. OK, dar voi nici nu ați solicitat asta influencerului. Oamenii nu pot citi gânduri. Și fără din astea: dap și, nu

își dă seama? NU! El nu e obligat să îți promoveze ție produsul doar că tu ai dat un pachet. Lasă tu, te rog, simțul cu nu știu ce. Că ai făcut un cadou a fost decizia ta, nu te-a obligat nimeni. 

- Revin la primul punct: fiți exacți atunci când îi cereți influencerului să lucreze cu voi. Și da, nu vă așteptați peste noapte ca el să vă aducă 100 de clienți.

 


Site by Revin Pro