Trisonomia 21. Când moda se solidarizează

În una dintre serile săptămânii trecute eram la o petrecere. Așa cum suntem sclavii dedicați ai telefoanelor, mi-a scris o prietenă  despre un nu mai știu ce proiect de modă. Totul mi-a fost clar abia când am descoperit mai multe serii de fotografii din prima ediție a Fashion Project lansat de UTM. Am zis că asta nu trebuie să rămână anonim. Din cele șase proiecte, în mod special mi-a atras atenția lucrările Dorinei Țurcan, cea care vine să anihileze stereotipurile legate de oamenii cu Sindromul Down. Și anihilează prin intermediul modei, mai exact prin proiectul ei intitulat „21” ( acesta fiin numărul de cromozomi prezent la persoanele acestui sindrom). Un element al mișcării de solidaritate este purtatul a doi ciorapi diferiți, ceea ce manifestă faptul că suntem diverși, dar suntem oameni până la urmă, egali. 

Iată ce spune Dorina despre colecția ei: ,,Moda actuală a căpătat mai multe forme de exprimare a unei probleme, mesaj, emoții, idei conceptuale.  Am ales să creez un compleu vestimentar pentru femei format din 2  piese.
Puloverul  este împletit manual din două nuanțe care fac parte din tendințele anului 2020, verde mentă și albastru marin, acestea sunt  divizate strict în două culori diferite, astfel trasmite ideea de ,,diferit, dar același''.  Deasemnea urmărind tendințele am ținut cont de trendul mânecilor voluptoase , am ales de crea un detaliu neobișnuit acestui pulover o mânecă bufantă din tull cu o lungime expresivă. De aici și rezultă ideea că fiecare persoană în sine exprimă  o identitate care îl face să fie diferit de alții. Pentru fiecare în parte aceasta se manifestă diferit, astfel ca legătura a ideii am creat mănușa trasparentă care simbolizează semnul ,,stop,, în legătura cu unele persoanele ce poartă în ADN sindromul Down. Salopeta de siluetă liberă oferă libertate în mișcare, și detaliile care sunt purtate asimetric repetă motivul ciorapilor”. 

 


Site by Revin Pro